top of page

Her karışı tarih barındıran, sofralarını sade ama lezzetli yemeklerle donatan İtalya tam bir Akdeniz ülkesi... Sıcakkanlı insanları, keşfetmekle bitmeyen tarihi her yıl tüm dünyadan milyonlarca insanı kendisine çekiyor...


Her karışı tarih barındıran, sofralarını sade ama lezzetli yemeklerle donatan İtalya tam bir Akdeniz ülkesi... Sıcakkanlı insanları, keşfetmekle bitmeyen tarihi her yıl tüm dünyadan milyonlarca insanı kendisine çekiyor...


Roma, Venedik, Floransa, Napoli, Lucca, Siena, Pisa… Denizin dantel gibi işlediği Amalfi kıyıları, yeşilin bin bir tonunun dans ettiği Toskana, ken.dine özgü Sicilya, Modanın başkenti Milano… Keşfetmekle, gezmekle bitmez güzeller güzeli bir ülke… Tarihi yollarda yürümek, tarihi mekanlarda barınmak… Tarihiyle hemhal olmuş, tarihiyle iç içe yaşayan topraklar burası. İtalyanlar geçmişlerini korumayı, üstelik en güzel haliyle günümüze taşımayı başarmış bir millet. Modern zamanlara ulaşmış ama teslim olmamış; büyüsünü, geçmişini korumuş şehirler… Tam da bu nedenle, İtalya hemen herkesin mutlaka görülmesi gereken yerler listesinin ilk 10’unda yer alan çok önemli bir destinasyon. Tarih, doğa, kültür gerçek anlamda iç içe İtalya topraklarında. Ortaçağ’dan kalan özenle korunmuş binalar, yıllardır ayrı reçetelerle pişirilen yemekler, yüzyıllık işletmeler, yüzyıllardır değişmeyen sokaklar... İtalyanlar neredeyse olduğu gibi korumuş ata yadigarlarını. Elbette sadece tarihi mekanlar.dan, muhteşem heykel ve müze.lerden ibaret değil İtalya. Mutfağı da çok özel. Geleneksel, sade ama çok lezzetli yemekler sofraları süslüyor. Zeytinyağı bu mutfağın vazgeçilmezlerinden. Her köşede küçük bir dükkanda çok özel bir lezzetle karşılaşmanız çok olağan. Çeşit çeşit pizzalar, makarnalar ve deniz ürünleri, sebze yemekleri gerçekten çok lezzetli. Sözü toparlarsak bu sofralardan kalkmak biraz zor oluyor. Burası da diyet yapılacak yer değil, baştan söyleyelim.



Başkent Roma

Anlatmaya başkentten başlayalım… Sayısız filme, edebiyat eserine ilham olmuş, dünyanın en önemli tarihi mekanlarına ev sahipliği yapan medeniyet beşiği Roma… İspanyol Merdivenleri, Trevi Aşk Çeşmesi, Piazza Venezia, Vittorio Emanuel Anıtı, Roma Forum, Via Del Corso, Circus Maximus mutlaka görülmesi gereken yerler… 23 asırlık tarihe tanıklık eden imparatorluk şehri Roma’da şehrin sembolü haline gelen ve Roma İmparatorluğu boyunca gladyatör dövüşlerine ev sahipliği yapmış antik tiyatro Colleseum ‘dan başlayan ara sokaklardan Pantheon’a ulaşan bir rota… Ardından ver elini Vatikan… Rüya gibi bir gezi. Sadece Roma mı bu kadar muhteşem olan, peki ya Floransa?




Davut Heykeli Sizi Bekliyor

Ne ararsanız var: Tarih, yemek, mimari, sanat… Rönesans’ın doğduğu şehir… İnsan defalarca Floransa’ya gitmek için gerekçe bulabilir. Michelangelo’nun Davut heykelini görmek için bu şahane şehre gitmek tek başına bir sebep mesela. Sanatçı heykeli 1501 yılında yapmaya başlamış ve 1504’te tamamlamış. Heykel, Davut’un Golyat’a saldırmaya karar verdiği anı simgeliyor. 5.17 metre yüksekliğindeki heykel uzun yıllardır Galeria dell Accademia’da sergileniyor. Davut heykelinden etkilenmemek mümkün değil. Duomo Kilisesi, Vaftizhane, Eski Saray, Ponte Vecchio, Piazza Signoria, Uffizi Müzesi ve Rönesans sanatçılarının ilham kaynağı Boboli Bahçeleri görülecek yerler arasında.


Pisa’ya Çıkmadan Olmaz

Pisa deyince tartışmasız herkesin aklına eğik kulesi geliyor, değil mi? Kule, Piazza dei Miracoli’de yani Mucizeler Meydanı’nda yer alıyor. 56 metre yüksekliğinde olan Pisa’ya tırmanmak için tam 294 basamak çıkmak gerekiyor. Öyle kolay bir iş değil kuleye tırmanmak. Ama hedefe, tam tepeye ulaş.tığınızda, koca şehir gözlerinizin önüne serildiğinde çektiğiniz yorgunluğa değiyor doğrusu... Evet bu kule çok özel bir yapı ama Pisa şehri bu kuleden çok fazlası… İçinden nehir geçen bir şehir Pisa. Bölgenin en uzun nehri Arno şehri ikiye bölüyor. Bir üniversite şehri, dolayısıyla genç bir nüfusa sahip. Küçük kafelerde, nehir kenarında vakit geçirmek çok keyifli, İtalya’ya çok yakışan bir ortamı var şehrin.



Gondolların Şehri Venedik

Baştan söylemiştik anlatmakla bitmez İtalya… Dünyada eşi benzeri olmayan bir şehir Venedik. Kaç kişi geldi geçti kanal.larından… Gondollar şehri, masal desen masal değil, gerçeğin ta kendisi… Kanallarda şekillenen, kanallarda akan bir hayat… San Marco Katedrali, Dükler Sarayı, Canale Grande, İç Çekme ve Rialto Köprüsü… Kanallar şehri Venedik 118 irili ufaklı adadan oluşuyor. Kanallarla ayrılan bu adaları toplam 417 köprü birbirine bağlıyor. Toplu taşımanın su otobüsleri vaporettolar ve su taksileriyle yapıldığı kanallarda gondollar da ulaşım hizmeti veriyor. 1987 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne giren şehir birçok festivale de ev sahipliği yapıyor. Özellikle kostümlü ve maskeli olan Karna.val Festivali her yıl dünyadan çok sayıda turisti ağırlıyor. Casanova’nın tarihi kanallar şehri Vene.dik, tüm bu özellikleri ile büyüleyici bir atmosfere sahip.



İyi Pizza Napoli’de Yenir...

Dünyanın efsane şehirlerinden biridir Napoli. İtalya’nın en büyük yerleşimlerindendir aynı zamanda. Yılın her zamanı hareketli olan Napoli için zaman ayırmakta fayda var. Zamanınız kısıtlı ise Mergellina, Plebiscito Meydanı, Trieste Tirentino Meydanı, Toledo Caddesi ilk görülecek yerler arasındadır. Napoli demişken işi bilenlerin : ”İyi pizza Napoli’de yenir” dediklerini hatırlatalım. Zira kayıtlar ilk pizzanın bu şehirde yapıldığını söylüyor. Fakat Napoli’ye gitmişken antik şehir Pompei’ye de mutlaka gidilmeli. Vezüv Yanardağı’nın patlaması sonucu küller altında kalan ve yok olan Pompei çok çarpıcı bir bölgedir. Yıllardır yapılan arkeolojik çalışmalar sonucu ortaya çıkarılan binalar, taşlaşmış bedenler gerçekten çok çarpıcı…


Sıcakkanlı Sicilya

İtalya’nın bir başka özel bölgesi olan Sicilya’dan bahsetmeden olmaz. Akdeniz’in en büyük adası olan Sicilya’yı İtalya ana.karasından Messina Boğazı ayırıyor. Özerk bölge olan Sicilya’nın başkenti Palermo. Unutulmaz Baba filminin de çekildiği bölge tam bir film platosu gibi desek abartmış olmayız. Halkı sıcak.kanlı, kendine özgü, aynı filmlerdeki gibi. Deniz ürünlerinin, zeytinyağının başrolde olduğu mutfağı gerçekten inanılmaz. Elbette tadına doyulmaz makarnalar, olağanüstü lezzetteki pastacılık ürünlerini söylemeden olmaz. Palermo, Cefalu, Savoca Köyü, Taormina ve elbette Taormina’ya 1 saatlik mesafedeki Avrupa’nın en yüksek aktif yanardağı Etna, böl.genin gezilmesi gereken en önemli lokasyonları. İtalya bu, anlatmakla gezmekle bitmez. Henüz İtalya’yı görmediyseniz, hemen hazırlıklara başlayın zira Çizme’nin doyulmaz güzel.likleri sizi bekliyor...


Bu keyifli yolculuğa, bölgeyi en iyi bilen rehberler eşliğinde bir tur organizasyonu ile çıkmak isterseniz, İtalya konusunda uzman Prontotour'un tecrübesinden ve alternatifli tur programlarından faydalanabilirsiniz. Prontotour'un İtalya turlarına bu linkten ulaşabilirsin.

Commenti


bottom of page