top of page

Hint Okyanusu’ndaki 1200’e yakın adadan olusan Maldiv adaları, tatil için harika bir alternatif. Çift ada zincirlerinden oluşan 26 doğal Atoll’den yani içinde bir göl olan halka biçimindeki mercan adalarından oluşan Maldivler, kristal berraklığındaki suyuyla, uçsuz bucaksız beyaz kum plajlarıyla, sonsuz palmiye ağaçlarıyla insana cennetteyim hissiyatı veriyor.

Asya’nın en küçük ülkesi olan Maldivler’de halkın %98’i müslüman ve başkanlık tipi cumhuriyetle yönetiliyor. Şu anda Maldivler nüfusu 341 bin ve 60 bin civarında yabancı da ülkede ikamet ediyor. Ülkenin mali ve ticari başkenti olan Male oldukça küçük bir yüz ölçümüne sahip.


Vaktiniz olursa çok kısa zamanda gezmeniz mümkün fakat genelde bağlantılı iç hat uçuşu olduğundan çok zaman kalmıyor. Maalesef yüzyıl içerisinde küresel iklim değişiklikleri yüzünden Maldivlerin su altında kala.cağı ön görülüyor, Maldiv halkına Avustralya’ya sığınma hakkı verilmiş. Adaların 196 tanesinde sadece yerel halk yaşamakta, 86 ada ise otel olarak kullanılmakta. Tam bu yüzden de, bu eşsiz coğrafyanın tadını çıkartırken deli turist kalabalıklarına maruz kalmıyorsunuz. Dinlenmek, huzur bulmak için ideal oluyor. Uçaktan indiğinizde, havalimanında, otelinize geçerken teknede, pırpır uçakta ve otelinize gittiğinizde Maldivler halkının ne kadar güler.yüzlü ve misafirperver olduklarını fark ediyorsunuz. Yaşadığımız şehirlerde görmeye alışkın olduğumuz asık suratlı insanlar burada neredeyse yok gibi. Turistler bile hemen adaların ve insanların enerjisinden etkilenip gülen suratlarla etrafta geziyorlar.


Otelinize gittiğinizde çalışanlar sizi gelenek olarak taze hindistan ceviziyle karşılıyorlar. Suyunu meyvesinden içmek bile sizi anında oraya ait hissettirmeye başlıyor. Sri Lanka ve Hindistan oldukça yakın olduğu için genelde Hint mutfağı hakim fakat otellerde dünya mutfağı seçenekleri de oldukça fazla. Deniz ürünlerinin en iyi seçeneklerini de bu seyahatinizde yiyebileceksiniz. Ülkemizde daha çok balayı için tercih edilen fakat soğuk ülkelerin en çok tercih ettiği tatil noktalarından olan Maldivler’de her bütçeye ve ihtiyaca göre otel bulmak mümkün. Oldukça uygun fiyatlı olan otellerin sahilleri de yüksek bütçeli otellerinki kadar eşsiz ve güzel. Otellerin uzaklıklarına göre çeşitli ulaşım yolları var. Çok uzak olmayan adalar için çok hızlı tekneler, orta uzaklıkta olan adalar için 20-30 dakikalık uçuş yaptığınız küçük uçaklar veya bu son sefer bizim de tecrübe ettiğimiz 1,5 saat iç hat uçtuğunuz yine nispeten küçük uçaklar. İç hatlarda uçan 3 havayolu şirketi var. Türkiye’den THY ile 8.5 saatlik bir direk uçuşla Maldivler’e ulaşıyorsunuz.


Türklere vize uygulaması bulunmuyor. Tropikal iklime sahip olduğundan ülkede mevsim yağışlı ve kuru olarak ikiye ayrılıyor denebilir. Bu iki mevsim arasındaki sıcaklık farkı çok az oluyor. Tüm sene boyunca hava sıcak ve denize girilebiliyor. Kuru sezon Ocak ve Mart ayı arasında ve Nisan itibariyle de yağışlı sezona geçiş yapılıyor. Yine de küresel ısınma sebebiyle kuru sezonda da yağış olduğu görülüyor. Neyseki asla soğuk olmadığından yağışlar uzun sürmediğinden sorun olmuyor. Mevsim ne olursa olsun, dünyanın en güzel gün doğumu ve gün batımlarını göreceğiniz bir ülke Maldivler.


Adalarda her türlü aktivite mümkün. Eğer size adalarda yapacak bir şey yok sıkılırsınız derlerse inanmayın, zaman nasıl geçiyor anlamıyorsunuz. Ellerinizle stingray besleyebilir, gün doğumunda yunusları izlemeye gidebilir, aklınıza gelebilecek her türlü su sporlarını yapabilir, yemek kurslarına katılabilir, dilerseniz gününüzü SPA’da geçirebilirsiniz. Dünyanın önde gelen dalış merkezlerinden biri olduğu için bol bol dalış yapabilirsiniz. Hatta yanınıza uzman kişilerle şnorkelli dalış yapmaya gittiğinizde insan.lara zararı olmayan mercan köpekbalıklarıyla beraber yüzebilirsiniz ve bin bir renkteki tropikal balıkları gözleyebilirsiniz.


Gece balıkçılığı diye bir etkinlik daha var, sevenler için oldukça keyifli, gün batımında tekne açılıyor, bir kaç saat balık tuttuktan sonra geri dönüş yapılıyor. Ekolojik denge için çok önemli olan mercan resiflerini korumaya oldukça önem veriliyor. Hemen her oteldeki Eco Center'larda eğitimler veriliyor, odalarda öğretici broşürler bırakılıyor. İnternet her otelde mevcut ama hiç kesinti olmasın derseniz Male’de iç hatlar terminali çıkışındaki dükkanlar.dan turist paketlerinden alabilirsiniz. Biz Dhiraagu şirketini tercih ettik ve oldukça memnun kaldık.


Para bozdur.manız şart değil, her yerde kredi kartı ve Dolar/Euro geçiyor. Hemen her otelde çevirici bulunmakta ama varsa yanınıza fiş adaptörü almanızı tavsiye ederim. Havalimanları ve uçaklar epey soğuk olduğu için yanınıza şal, hırka benzeri giysileri mutlaka bulundurun. Seyahatin başından sonuna sadece parmak arası terlikle dolaşacağınız için tatil bavulunuzu da çok hafif tutabilirsiniz. Her daim güneş olduğu için güneş korumasız dolaşmanızı tavsiye etmem.


Oteller oldukça büyük olduğundan tüm adada dolaşmak için her odanın önünde 2 bisiklet oluyor ya da buggy çağırıp istediğiniz noktaya kendinizi bıraktırıyorsunuz. Sporsuz yapamam diyenler için de neredeyse 24 saat açık gym de mutlaka oluyor. Bütün bu yapabilecekleriniz dışında kendinize yapacağınız en güzel şey hiç bir şey yapmadan palmiyelerin gölgesinde yatıp, suyun sesini dinleyip dinlenmek. Bu adalarda saatleri durdurabilirsiniz. Saatler demişken, bazı adalarda gün ışığından daha fazla faydalanmak için saatleri bir ya da 2 saat ileri almışlar. Bulunduğunuz adanın saatleriyle başkent Male saati farklı olabiliyor aman dikkat uçağınızı kaçırabilirsiniz…


Yazarımız Çiler Geçici'yi daha yakından tanımak istersen, @audiosoup instagram hesabını takip edebilirsin.

Comments


bottom of page