top of page

Puglia için İtalyanlar "Denizi seven Puglia'yı da sever" derler. Puglia, İtalya'nın en uzun kıyı şeridine sahip bölgesidir. Toplam 870 km.'yi bulan kıyı şeridi hem Akdeniz'in kolu olan Adriyatik Denizi hem de İyonya Denizi ile kum, kayalık, paralı özel plaj yada halk plajı isteyen herkesin isteğini karşılayabilecek kadar güzel ve kaliteli plajlarla doludur.


İtalya, biz Türklerin ilk defa yurtdışına çıkmak için tercih ettiğimiz, ilk ülkedir. Tarihi, insanı, yemeği, kültürünü kendimize yakın hissederiz. İtalya deyince de Roma, Venedik, Milano, Floransa ilk aklımıza gelir. Puglia deyince Bari, Lecce, Gargano deyince pek azımız biliriz. Puglia’yı ziyaret ettiğinizde göreceğiniz kültür, zengin tarih, gastronomi, doğallık, deniz, zeytinlikler, meyve ve sebze bahçeleri emin olun gittiğiniz başka hiçbir yere benzemiyor. İtalya’nın daha popüler turistik bölgelerinden artık sıkılmadınız mı? Hem İtalya’da hem de farklı bir yerinde olmak istemez misiniz? Öyleyse buyurun Puglia’ya...


İster Masseria Monte Napoleone, Masseria Torre Maizza gibi deluxe çiftliklerde ya da dünyanın en iyi otellerinden biri kabul edilen Borgo Egnazia Hotel’inde balayına, ister otellerde bir aile tatili, ister sevdiğinizle romantik bir İtalyan kaçamağı, ister kız kıza gönlünüzce araba kiralayıp gezmek, ister organize bir tur ile hem kültür hem deniz tatili planlayın Puglia’da herkes kendini mutlu hissedecektir.


Size İtalya’nın göreceli daha az bilinen Puglia’yı burada yaşayan 113 ülke görmüş bir turist rehberi gözüyle “Puglia’da Bir Ömür” kitabımda aktarmaya çalıştım. Bölgeye davet ettiğim sevgili dostum, rehber, yazar, influencer, TV programcısı Saffet Emre Tonguç’un deyimiyle “Türkiye’de Puglia’yı tanıtan ve bir turizm destinasyonu yapan kadın” olarak Puglia’yı daha fazla tanıtmalıyım işte bu sebeple keşif tutukunu platformu için bu yazıyı kaleme aldım.



Puglia, İtalya Anayasası’nın kısmi bölgesel özerklik verdiği 20 bölgesinden biridir. Puglia olarak da bilinen çizmenin topuğuna denk gelen güney bölgesinde üç tarafı denizle çevrili bir yarımadadır.

Puglia bölgesinin yüzölçümü 19.541 km., nüfusu ise yaklaşık 4.500.000 kişidir. Bari, bölgenin en büyük ili ve başkentidir. Güneyde Lecce, kuzeyde Fogia bulunurken Bari orta bölümde, batıda Taranto, doğuda Brindisi olmak üzere 5 şehrine 2009 yılında 3 kasabanın birleşmesiyle kurulan BAT eyaleti 3 kasabanın Barletta, Andria, Trani’nin baş harflerinden ismini alır. Puglia’da 257 kasaba vardır. Bunların illere göre dağılımı şöyledir: Bari’de 41, Brindisi 20, Lecce 96, Taranto 29, Foggia 61, BAT 10 adettir.


Bari; İtalya’nın 9. büyük ilidir. Sırasıyla Roma, Milano, Napoli, Torino, Palermo, Genova, Bologna ve Floransa’dan sonra gelir ve Puglia’nın başkentidir.

İtalyanlar her şeyde en iyi olduklarını düşünürler. Şehir.leriyle de gurur duyarlar. Roma için dünyanın merkezi, Milano için az ya da çok, Milano eşsizdir, Napoli için ziyaret ettikten sonra ölebilirsiniz, Bari için ise eğer Paris’in denizi olsaydı, küçük bir Bari olabilirdi derler.


Güney’in Floransası denen Barok Lecce; tabiri caizse çizmenin topuğunun en alt bölümünde bulunan Puglia’nın Bari ve Taranto’dan sonra üçüncü büyük şehri Lecce, barok şehir, 60 bin nüfusludur.

Barok dönemi yapılarının biraz gösteriş ve lüks merakından kaynaklandığı da söylenir. O dönem prenslerinin halklarına güçlü olduk.larını göstermek istemesi ve diğer prensliklere gösteriş merakından kaynaklandığı da bilinmektedir.


Biraz Arap, biraz İtalyan sarı Lecce taşı denen bir kireç taşından yapılan evler, taş yollar, labirente benzer dar sokakları arasında tarihi adeta solur, eski şehir sokaklarında gezerken kendinizi Ortaçağ’da hissedersiniz.


Bugün Lecce şehri adeta Ortaçağ film seti gibidir. Ferzan Özpetek’in Serseri Mayınlar filminden de hatırlarsınız; ancak, tam olarak neresi olduğunu büyük ihtimalle anla.yamadığınız yer Lecce’dir.

Brindisi; Puglia’nın güneyinde Adriyatik Denizi kıyısında, Salento bölgesinde yer alan antik bir şehir.dir. Sadece tarihi, güzel ve misafirperver insanları, lezzetli yemekleri ve denizi ile değil doğal bir liman etrafında kurulan şehir gerçekten görenleri büyülüyor. 332,98 km. yüzölçümü ve yaklaşık 84 bin nüfusludur.


Brindisi’nin tarihi, Messapians halkının Puglia’da yaşadığı zamana kadar yani MÖ. 8. yüzyıla kadar gidi.yor. Brindisi şehrinin adı da bu zamandan kalmadır. Messapik kelime olan Brunda, geyik başı anlamına gelir ve bir geyiğin boynuz.larına benzeyen limanın şeklinden dolayı bu adı aldığına inanılır. Zamanla Brundo, Brindisi’ye dönüşür. Brindisi’nin yüzyıllar boyunca önemli bir ticaret şehri haline gelmesinde hiç şüphesiz limanın rolü büyüktür. Roma döne.minde, MÖ. 300’lü yıllarda Brindisi, Yunanistan ve Doğu ile karabiber ticaretinin önemli bir limanıdır. Daha sonra Orta Çağ zama.nında Haçlı Seferleri için Bari limanından olduğu gibi Brindisi’den de yola çıktıkları bilinmektedir.19. yüz.yılda Brindisi, Doğu Hint Adaları ile olan ticaretin çok önemli bir geçit noktası olur.


Taranto; stratejik bir konuma sahip bir şehir olan Taranto, 200 bin nüfusuyla Puglia’nın Bari’den sonraki 2. büyük ilidir. Büyük Deniz ve Küçük Deniz diye isimlendirilen iki deniz bulunan şehir limanı, demir çelik tesisi, sanayisi, balıkçılığı, plajları, narenciye bahçeleri ve tarihi yerleriyle görülmeye değerdir.

Taranto, İtalya’nın dördüncü önemli liman şehridir. Taranto Limanı, İtalya’nın güneyinde, İyonya Denizi’nde yer alıyor. Limanda konteyner, genel kargo ve Ro-Ro elleçlemesi yapılıyor.

Avrupa ülkelerine getirilen malların önemli bir dağıtım üssü olan Taranto kentinin yeni limanı San Cataldo, Yıldırım Şirketler Gru.bu’nun bir iştiraki olan ve dünyanın 13’üncü büyük liman işletmecisi olan Yılport Holding, limanın 49 yıllığına işletme hakkını aldı. Güney İtalya’da tekstilden sonra ilk kez yatırım yapan bir Türk firması olarak hem biz Türklerin hem de İtalyanların gururu oldu.

İtalyan filolarının konuşlandığı ve donan.manın bulunduğu stratejik bir konuma sahip önemli bir askeri üstür. Nato’nun da burada bir yerleşkesi mevcuttur.


Barletta-Andria-Trani BAT eyaleti 384 bin nüfuslu 1 542,95 km. ve 10 belediyesi bulu.nan bir Puglia eyaletidir. Daha önce Bari ve Foggia eyaletlerinde bulunan üç şehir birlikte İtalya’da ilk kez 2004 yılında eyalet olarak kuruldu. Haziran 2009 seçimleriyle etkin bir şekilde faaliyete geçen BAT, İtalya’nın Trieste ve Prato illerinden sonra en az belediye sayısına sahip üçüncü ilidir.


Alberobello tüm bölgede ilk turizme açılan ve tanınan kasabadır. Harran evlerinden esinlenilerek yapılmış trulli evleri adeta masal diyarından, çizgi film setlerinden fırlamış gibi herkesi etkileyebilecek güzel.likte bir kasabadır. Görülesi, eşsiz ve büyü.leyici adeta bir açık hava müzesidir. Yedi Cücelerin ya da Şirinlerin hatta Hobitlerinkiyle yarışır tatlılıkta evleriyle Unesco Dünya Kültür mirası listesindedir.


Polignano a Mare; Puglia, koyu mavi renkli Adriyatik Denizi’nin adeta mavi gökyüzü ile buluştuğu yer diye tabir edilirken Polignano a Mare’de gökyüzüne yükselen falez.lerin üzerinden denizi kucaklar. Polignano a Mare’li Domenico Modugno, Franco Migliacci ile birlikte yazdığı Volare (Uçmak) şarkısı ile 1958 yılında San Remo Müzik Festivali’nde birincilik ödülünü alarak Grammy Müzik Ödülü’nü ülkesine kazandırır. İnanılmaz yemekler ve deniz ürünleri, zeytinyağı, burrato peyniriyle mideniz mutlu olurken; uçsuz bucaksız yeşil alanları, denizin parıldayan mavisi ve yeşille mavinin her tonunun birlikte olduğu muhteşem manzarasıyla Puglia, gözünüze, misafirperver ve yardımsever insanları da gönlünüze taht kuracaktır.



Puglia Hakkında Gerçekler

1. Puglia (okunuşu Pulya; Fulya’nın “p” harfi ile başlaması gibi), Apulia adını da sıkça duyarsınız. Bu da bölgenin İngilizce adıdır.

Puglia; Piedmont’un arkasında ve Toskana’nın önünde, İtalya’nın en kalabalık sekizinci bölgesidir.


2. Puglia, İtalya’nın tarım deposudur. Özellikle yeşil altın olarak bilinen zeytinyağı üretimi ile ünlüdür.

Sadece zeytinyağına değil uçsuz bucaksız zeytinlikle.rine de bayılacaksınız. Puglia Bölgesi, her yıl yaklaşık 300.000 ton olan ülkenin zeytinyağının yaklaşık % 40’ını sağlıyor.


3. Geçmişte Puglia "İtalya'nın Ekmek Sepeti" olarak biliniyordu. Bunun nedeni, bölgenin büyük makarna ve ekmek üretimidir. Mussolini'Nin Birinci Dünya Savaşı'nın ardından İtalya'daki hakimiyetine kadar özellikle bölgenin kalkınması için üretilen buğday, bölgedeki 43 makarna fabrikası ile bunu doğrular. Altamura Ekmeği dünyaca meşhurdur.


4. Puglia için İtalyanlar "Denizi seven Puglia'yı da sever" derler. Puglia, İtalya'nın en uzun kıyı şeridine sahip bölgesidir. Toplam 870 km.'yi bulan kıyı şeridi hem Akdeniz'in kolu olan Adriyatik Denizi hem de İyonya Denizi ile kum, kayalık, paralı özel plaj yada halk plajı isteyen herkesin isteğini karşılayabilecek kadar güzel ve kaliteli plajlarla doludur.


5. Puglia, İtalya’nın diğer bölgelerine göre göreceli daha ucuzdur, daha sakin.dir ve daha az turist geldiği için halkı turisti sever.


6. Trulli, bölgeye özgü mimari.siyle Harran’dan esinlenerek yapılan konik çatılı masalsı evler.dir. Bu taş evlerin yapımı Orta Çağ’a kadar uzanır ve köylü çiftçilerin evi olarak kullanılmış.tır. UNESCO dünya kültür mirası listesindedir. Alberobello, kendinizi masal kahramanı gibi hissetmenizi sağlayacaktır. Böl.genin ilk turizme açılan yeridir. Buradan başka yerde göreme.yeceğiniz güzelliktedir.


7. Sırtımı bir dağa ve ormana önümü denize verip tatil yapmak istiyorum diyorsanız Gargano bölgesi size göredir. Hem tarihi güzelliği, hem bakirliği, hem yeşil ile mavinin kucaklaşması sizi kendine hayran bırakacaktır.


8. Gezmeyi seviyorum; ama, yurtdışında aç kalıyorum diyorsanız burası tam da size göredir. Puglia yemekleriyle gurur duyar. Yerel ürünlerle yönetilen Puglia, birçok eşsiz İtalyan yemeğinin doğum yeridir. Bunlar arasında burrata peyniri, orriccihiette makarna, peynirsiz pizza olan foccacia ve İtalyan İspanyol paella’sı olan tiella bulunur. El yapımı domates ve peynirli makarnaya kim yok diyebilir ki, nefis ve taze deniz ürünlerine ve dahasına.


9. Puglia, İtalya’nın en doğu noktasına ev sahipliği yap.maktadır. Bu, yükselen bir deniz feneri, Norman Katedrali ve güzel bir hayat ağacı mozaiği ile özel bir bölgedir.


10. Puglia, İtalya’nın arkeolojik açıdan en ilginç bölgelerinden biridir. Bölgede birçoğu Kutsal Roma İmparatorluğu tarafından yaptırılan çok sayıda kale var.dır. Bizans döneminden kalma kiliseleri, Norman kaleleri, Barok şehir Lecce, Ortaçağ’dan kalma eski şehir merkezleri ile sizi kendine hayran edecektir.


11. Mağaraları, koyları, SPA merkezleri sizleri adeta bölgeye davet eder. Büyük bölümü ova iken kuzeyinde Gargano ve Apennin dağları yer alır.


12. İstanbul’dan sadece 1 saat 30 dakika uçuş mesafesinde hem lüksün hem salaşın, kesinlikle kaliteli ve organik yemeğin, festivallerin, tarihin, denizin, tarı.mın tadına varacağınız eşsiz bir bölgedir.


13. Her ismin özel bir günü var. Geçmişte doğum gününden daha önemliyken günümüzde sadece arayıp mesajla günleri kutlanan isim günleri çok önemlidir ve ihtimamla kutlanır.


14. Her şehir, kasaba hatta köyde bulunan eski şehirler adeta Ortaçağ’dan günümüze gelmiş gibiler. Her birine hayran kalıp nerede fotoğraf çektireceğinize şaşıracaksınız.

15. İtalyanlara göre sade, saf ve gerçek yani asıl İtalya; Puglia’dır.


16. Unesco dünya mirası listesine girmiş. Puglia’da UNESCO tarafından tanınmış 3 sit alanı bulunuyor. Bunlar: Trulli denen özgün yerleşimlerin bulunduğu Alberobello, Sant Angelo’da bulunan görkemli Lombard Tapınağı, Esrarengiz del Monte Kalesi.


Yazarımız Ömür Kahraman'ı daha yakından tanımak istersen, @omurkahramann instagram hesabını takip edebilirsin.

Comments


bottom of page