top of page

Dünya bir ev olsaydı mutfağı gerçekten de Gaziantep olurdu diyebiliriz. Ünü ülke sınırlarını aşan Gaziantep mutfağı, UNESCO’nun gastronomi alanında çoktan “Yaratıcı Şehirler Ağı”na girdi bile. İpek Yolu üzerinde yer almış ve sayısız medeniyete ev sahipliği yapmış Gaziantep’in zengin kültürü, mutfağı ve yemeklerini de etkilemiş. Bir hafta sonu Gaziantep’e giderek keyifli bir seyahatte lezzetli bir deneyim yaşa.maya ne dersiniz? İşte sabahın erken saatlerinden başlayıp günün son saatlerine kadar deneyimleyebileceğiniz ve yerken bir sonraki öğününüzü düşüneceğiniz Gaziantep’in ağzı sulandıran lezzetlerini, Türkiye’nin otel ve villa arama motoru neredekal.com keşif rehberi editörleri derledi.


Beyran

Yerli halkın sabah 05:00 sularında güne başladığı beyran çorbası, Gaziantep’in en ünlü yemek.lerinden biri. İç yağı, kuzu eti ve pirinçten yapılan bu çorbayı, bol sarımsaklı ve acılı da yiyebilirsiniz. Beyran çorbasını yapan pek çok yer sabah 10:00-12:00’ye kadar hala tıklım tıklım dolu olur. Eğer geleneksel bir Gaziantep usulü kahvaltı ile güne başlamak isterseniz size önerimiz Dukat Beyran’a, Kelebek Lokantası’na veya Sakıp Usta’ya gitmenizdir.


Katmer

Klasik bir Antep kahvaltısı beyran ile başlar ve katmer ile devam eder. Evet, bu iki lezzeti arka arkaya yeme fikri çok alışılmış olmasa da Gaziantep’e kadar gitmişken bu deneyimi yaşamanız lazım. İncecik yufkanın arasına ince çekim Antep fıstığı, taze kaymak ve toz şeker koyularak odun fırınında pişirilen katmeri, yanınızdaki birkaç arkadaşınızla paylaşabilirsiniz. Çoğu katmercide size katmer yanında bir bardak ılık süt veya çay servis edilmesinin sebebi ise kolay sindirim sağlaması. Bizim önerimiz ise bu alanda işinin ehli olan OrkidePastanesi, Dukat Beyran ve Katmerci Zekeriya Usta.


Lahmacun

Lahmacun var, bir de Gaziantep lahmacunu var. Bol sarımsaklı-yeşillikli, ne çok kıtır ne de çok yumuşak olan Gaziantep lahmacunu bir yiyenin aklından bir daha çıkmaz. Arapça et ve hamur anlamına gelen lahm ve acin kelimelerinden türeyen bu eşsiz lezzet Gaziantep’te soğansız olarak, tamamen zırhtan geçirilen malzemelerle taş fırında pişirilerek hazırlanıyor. Gerçek bir Antep usulü lahmacun denemek isterseniz Üçler’e veya Çıtır Lahmacun’a uğrayın deriz.



Ali Nazik

Ocakbaşı restoranlarının vazgeçilmezi Ali Nazik ana malzemesi kıyma, patlıcan ve yoğurttan oluşan enfes bir lezzet. Köz.lenmiş patlıcan ve sarımsaklı yoğurt karışımının üstüne soğan ve biberle birlikte tereyağında pişirilen kıyma ya da sote et eklenerek servis edilen Ali Nazik kebabını 1880’li yıllardan beri hizmet veren İmam Çağdaş’ta tadabilirsiniz.


Kıyma Kebabı

Gaziantep’e özgü bir diğer lezzet de kıyma ke.babı. Kuyruk yağıyla birlikte zırhtan çekilen kuzu eti kıyma kıvamına geliyor ve karabiber, tuz ve su ile yoğrularak şişlere geçirilerek odun ateşinde pişiriliyor. Gaziantep’te en iyi kıyma kebabını denemek için rotanızı İmam Çağdaş’ın eski ustası Kebapçı Ömer’in yerine çevirin.


Nohut Dürüm

Gaziantep mutfağı et yemeyi tercih etmeyenler için de oldukça lezzetli yemeklere sahip. Bunlardan en ünlüsü ise nohut dürüm. Çeşitli baharatlarla harmanlanan haşlanmış nohudun tırnak pide içinde maydanoz ve sumaklı soğan ile servis edildiği no.hut dürüm mutlaka tadılması gereken bir lezzet. Nohut Dürümcü Recep Usta’da nohut dürümünüzün yanına acılı turp salatası ve açık ayran söylemeyi de unutmayın.


Baklava

İşte Gaziantep’in gözbebeği lezzeti. İncecik açılmış kat kat yufkaların arasına bol Antep fıstığı ve taze kaymak koyularak fırınlanan baklavaların üstüne sıcacık şerbet ve bakır tavada eritilmiş tereyağı dökülüyor. Tepsinin içinde kıpır kıpır şerbetini çeken baklavalar hızla servis ediliyor. Baklava, şöbiyet, fıstık dolama, fıstık ezmesi, havuç dilimi, kuru baklava ve daha fazlasını denemek için Çelebioğulları ve Koçak Baklava’ya gidebilirsiniz.


Simit Kebabı

Simit kebabını daha önce hiç duymamış ve adına bakarak çıkarım yapmaya çalışıyorsanız yanılıyorsunuz. Zırhta çekilmiş kıyma ve simit denen özel bir bulgurun yoğrularak şişe geçirilmesi ve odun ateşinde pişirilmesiyle hazırlanıyor. Üzerine çekilmiş Antep fıstığı serpilerek yapılanları da oldukça lezzetli. Kebapçı Halil Usta’da simit kebabını yerken ikinciyi sipariş vermeyi düşünebilirsiniz.


Yerel Yemekler ve Mezeler

Hangi birinden başlasak ki! Nar ekşili kuru patlıcan, kuru biber ve kuru kabak dolması, pastırmalı humus, zahter salatası, yeşil zeytin piyazı, tahin ve közlenmiş patlıcanlı mütebbel, muhammara, Antep fıstıklı içli köfte… Hangi birinden baş.layacağınızı bilemeyeceğiniz bu mezeleri Yesemek’te tadabilirsiniz.


Menengiç Kahvesi

Bunca yemekten sonra biraz midenizi dinlendirmek isterseniz Gaziantep’in ünlü menengiç kahvesini yudumlayın deriz. Kendine has bir lezzeti olan ve bakır cezvelerde pişirilen menengiç kahvesini ve zahter çayını tarihi Tahmis Kahvesi’nde canlı olarak geleneksel Gaziantep müziklerini dinleyerek yudumlayabilirsiniz.

Kommentare


bottom of page