top of page


Birçok yeri gezip görmek ve tecrübelerinizi insanlarla paylaşmak mı istiyorsunuz? Fakat nereden başlayacağınız veya nasıl bir yol izlemeniz gerektiği hakkında fikriniz yoksa mu? O zaman bu yazı epey işinize yarayabilir.


5 senedir ülkemizin ve dünyanın birçok noktasını gezip, gördüklerimi Youtube kanalımda paylaşan bir içerik üreticisi olarak (ve aynı zamanda Youtube kanal geliştirme danışmanı) sizlere seyahat vloggerlığına başlamanız ve ilerletmeniz için birkaç önemli püf noktasından bahsedeceğim. Vlog, “video” ve “blog” kelimelerinden türetilmiş bir terim. Bloggerlar gördüklerini, bildiklerini yazarak paylaşırken, vlogger video aracılığı ile takipçilerine ulaşabiliyor.


Seyahat vloggerlığı da tahmin edebileceğiniz gibi seyahatlerini, gezerken gördüklerini, tecrübelerini video aracılığı ile paylaşan kişidir. “Bu söylediğin seyahat belgeseli değil mi?” diye soranlarınız olabilir ama hemen belirteyim Vlog tamamen kişisel videolar olup (tıpkı bloglarda olduğu gibi!) hiçbir kurala bağlı kalmak zorunda değildir. Kameranız ile neyi, nasıl göstermek istediğiniz size kalmış. Youtube’a yeni başlayan tüm içerik üreticilerinin yaptığı en büyük hatalardan bir tanesi videolarının kimler için olacağını belirlemeden kayıt tuşuna basıyor olması. Seyahat vlogları çeken ve yüzbinlerce takipçisi olan onlarca Youtube kanalı mevcut. Ve bu kanallara dikkat ederseniz göreceğiniz (hatta tek!) ortak nokta, asla gelişi güzel videolar yayınlamıyor olmaları. Kendi içerik tarzlarından, video konseptlerine, anlatım tarzlarından kapak görsellerine kadar hep bir tutarlılık söz konusu. Size tavsiyem, çekeceğiniz videoların kime hitap edeceğini, kimlerin sizi izleyeceğini ve bu kitlenin beklentilerini çok iyi netleştirin. Şunu unut.mayın, sizin içeriğinizi hedef kitleniz izleyecek. Hedef kitlenize hitap edemezseniz, içerikleriniz izlenmeyecek.


Youtube kanalımdaki birçok videoda bana en çok gelen sorulardan bir tanesi de “Hangi ekipmanı almalıyım?”. Sözü hiç uzatmadan cevap vereyim, “ne ile başlarsan başla, yeter ki başla!”. Ekipman konusunda en iyisinin peşinde koşmak yerine içeriğe odaklanmanız ilk başlarda çok önemlidir. En kaliteli ekipmanı alarak en iyi videoyu çekeceğinizi asla düşünmeyin. Renk düzenlemesi ve video montaj program.larında ustalaşmadan inanın bana ne kadar kaliteli bir kamera kullandığınızın pek bir önemi yok. Siz videolarınıza, anlatım tarzınıza ve hedef kitlenizin isteklerine odaklanın, videoyu 1080p çeken bir telefon veya aksiyon kamerası ile bile video çekmeye başlayabilirsiniz. Daha işin başında işinizi zorlaştırıp kendinize eziyet etmeyin derim. Youtube’da başarının sırrı tam olarak nedir diye sorsalar, istikrarla içerik üretmek ve adım adım kaliteyi ileriye taşımak.tır diyebilirim tecrübelerime dayanarak. İlk videonuz güzel olmak zorunda değil ama ilk videonuz olmak zorunda.


Siz seyahatlerinizden keyif almaya ve bu keyfi kamera ile izleyenlere aktarmaya gayret edin. Siz, enerjisi düşük, sanki ezbere okur gibi konuşan birini mi izlerken keyif alırsınız, yoksa videolarını izlerken heyecanlandığınız, duygularınızı (neşe, mutluluk, şaşkınlık vb.) harekete geçiren bir içerik üreticisini mi? İşte bu sorunun cevabı size büyük yol kat ettirecek!


Yazarımız Mert Sezer'i daha yakından tanımak istersen, @mertsezervlog instagram hesabını takip edebilirsin veya @mertsezervlog isimli Youtube kanalını inceleyebilirsin.

コメント


bottom of page